© René Franquinet (2012-2016)    Ontworpen in Serif WebPlus     info@questionit.nl


Question it
Question it

Beeldje voor beeldje


(mei 2010)

Een film als Avatar zou niet veel voorstellen als er geen digitale technieken toegepast waren, laat staan zeer ingenieus camerawerk, waardoor 3D-effecten bereikt konden worden. Als u er het fijne van wilt weten, neemt u maar eens een kijkje achter de schermen bij deze film. Wel een beetje jammer om te weten hoe het precies in elkaar zit, want dit haalt toch een stuk van de emotie en romantiek weg die met de film beoogd zijn. Maar nu we toch met ict-liefhebbers onder elkaar zijn, mag het wel.

Toepassingen van technieken ter verbetering van filmeffecten kwamen er al vlak na de eerste lopende beelden in de filmkunst. Camerawerking, montagetechnieken, speciale effecten, geluidsmanipulatie, bijzondere opnameapparatuur, filmformaten, alles wat maar kon bijdragen aan het verhogen van het effect van de film, werd ingezet. Digitale technieken hebben bovendien soms het voordeel dat scènes die onmogelijk zijn of alleen tegen zeer hoge kosten gerealiseerd kunnen worden, toch gemaakt kunnen worden.

Maar nu en dan worden nog producties gemaakt die terug lijken te gaan naar de oertijd van de teken- en animatiefilm. Zo wordt in een van de nieuwste filmproducties, Fantastic Mr Fox (zie de trailer van deze film), heel ouderwets met aangeklede poppetjes gewerkt, die in een stop motion techniek zorgen voor het filmverhaal. De film is gemaakt naar een boek van Roald Dahl. Desondanks is het niet meteen een kinderfilmpje. Taalgebruik en handelingen zijn soms behoorlijk rauw. 12+ zou ik zo zeggen.

Stop motion is een techniek die gemakkelijk met een losse webcam en een tafel met achterwand en een of twee lampen erop, toegepast kan worden. Programma’s als MovieMaker (vrij te downloaden van Microsoft) of Dragon Stop Motion (heel goed maar kost wel wat) en Stop Motion Pro (voor een paar tientjes) of i-StopMotion (voor een Apple) zorgen voor de digitale techniek. U en uw leerlingen zorgen voor de ideeën en het plezier.