© René Franquinet (2012-2016)    Ontworpen in Serif WebPlus     info@questionit.nl


Question it
Question it

De ict-wereld: altijd zo jong en ook snel weer oud


(feb. 2011)

In de ict-wereld is geschiedenis schrijven heel gemakkelijk. Ik bedoel nu even het weergeven van de geschiedenis van ict-gerelateerde zaken, niet het beroemd/bekend worden door een ict-vondst. Je hoeft niet verder terug te gaan dan tot pakweg 40 jaar geleden om in de oudheid van ict te geraken. Natuurlijk kun je ook de ict-paleontologie navorsen en dan zit je in de periode vanaf de uitvinding van de eerste transistor in laboratorium-opstelling. De c van ict was toen nog niet zozeer in de mode, het ging vooral om de techniek. Maar je hebt dan al de jaren dertig van de vorige eeuw bereikt. De transistor als element in massaconsumptie-artikelen, zoals een transistorradio, is gebruikt vanaf het eind van de jaren ’40. De transistorradio werd echt populair halverwege de jaren ’50 tot de jaren ‘80: noem het maar de ict-Middeleeuwen en pre-Renaissance.

Het opvallende van de ict-geschiedenis is, dat je er zo snel weer een stukje bij kunt schrijven. Heb je vandaag het laatste model iPad of iPhone gekocht, dan kun je daar over drie maanden weer een bladzijde of paragraaf over toevoegen in je ict-geschiedenisboek. Nieuwere modellen, sensitiever, zuiniger, gemakkelijker (more user friendly), vervangen snel de over het algemeen toch al goed functionerende modellen. Bepaalde trends veroorzaken ook nu nog soms bijzondere bijverschijnselen. Zo maakte de firma Hewlett Packard in de jaren ’60 en ’70 fantastische rekenmachines, die oorspronkelijk voor wetenschappelijke doeleinden werden ontworpen. Deze apparaten waren nogal duur, maar ongeëvenaard in gebruiksgemak en mechanische kwaliteit. Door de opkomst van goedkopere rekenmachines van andere fabrikanten kon HP (spottend wel eens als High Price gekwalificeerd) bepaalde productielijnen niet meer lonend maken en maakte vanaf de jaren ’80 nogal wat modellen obsolete (niet meer in productie). Maar ga eens naar eBay en zoek bijvoorbeeld naar de calculator HP16c of HP41cx en kijk naar de gevraagde prijzen, dan weet je wat ik bedoel. De HP16c kostte oorspronkelijk US$ 140 en de HP41cx US$ 325.

De e- en de i-mode geven de snelle veranderingen in de ict-wereld goed weer. De e- staat dan voor dingen die met electronic aangeduid kunnen worden en de i- voor wat met de it –wereld heeft te maken. De trend heeft zich de laatste jaren versterkt. Wil je met een product een beetje meetellen in deze wereld, dan moet je er het partikeltje e- of i- voor zetten: e-commerce, e-business, e-ducatie en varianten daarop voor alles wat wil laten weten met modern digitaal onderwijs bezig te zijn, e-reader, i-sense (nieuw soort thermostaat), i-mode (Japanse voorloper van mobiel internet), i-deal (online betalingssysteem). De i heeft bovendien het voordeel dat het kan staan voor I, dus ik, waardoor het persoonlijke nog meer benadrukt kan worden.

Ben benieuwd wat de nieuwste trend zal zijn. Maar ik weet nu al dat die ook snel geschiedenis zal zijn.