© René Franquinet (2012-2016)    Ontworpen in Serif WebPlus     info@questionit.nl


Question it
Question it

The Internet of Things


(mrt 2013)

Kevin Ashton gebruikte het begrip Internet of Things voor het eerst in 1999. Hij vond het wat belastend dat alles wat we met computers doen, afhangt van menselijke interactie. De hoeveelheid gegevens die dagelijks over het Internet “vliegt”, is van zo’n grote omvang dat het ondoenlijk zou zijn als alleen mensen daar de hele tijd achteraan zouden moeten gaan. Met andere woorden, het is bijna niet te doen om alle binaire data door mensen te laten controleren. We hebben er niet voldoende tijd, aandacht en nauwkeurigheid voor om alles uit te pluizen, wat door koperdraadjes, glasvezeltjes en draadloos gecommuniceerd wordt. We hebben simpelweg  te weinig mogelijkheden om alles te vatten wat er over de concrete, fysieke wereld rondgestuurd wordt. En dat is heel wat. Natuurlijk zijn ideeën ook belangrijk, computers hebben misschien wel meer informatie over onze ideeën dan over voorwerpen die we gebruiken, maar die voorwerpen zijn ons meestal liever. We kunnen immers geen bits eten en we kunnen die ook niet gebruiken om ons warm te houden.

Stel nu dat we computers zodanig zouden programmeren dat ze van al onze spullen leren wat ze doen, waar ze voor dienen en hoe lang ze dat kunnen doen, dan zouden computers onze taken daarvoor kunnen overnemen. Dan zouden we dat niet meer zelf in de gaten hoeven te houden. De meeste computers van nu worden gevoed met informatie die mensen hun toevoegen. Maar het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat computers dat zelf leren, zonder onze tussenkomst. Gegevens over voorwerpen, apparaten e.d. zouden ze zelf kunnen verzamelen. Op deze wijze zouden we veel efficiënter kunnen omgaan met alle apparaten die we maken. We zouden in staat zijn te achterhalen waar ze zijn (kun je nu al met een kwijtgeraakt mobieltje), ze te tellen en we zouden verspilling, verlies en hoge kosten kunnen verminderen. We zouden kunnen weten wanneer vervanging of reparatie nodig is.

Dus net zoals het Internet de wereld veranderd heeft, zou het Internet of Things een nieuwe revolutie in gang kunnen zetten, die een beter beheerde aarde op kan leveren.