© René Franquinet (2012-2016)    Ontworpen in Serif WebPlus     info@questionit.nl


Question it
Question it

Bitcoin


(dec. 2013)

Je had erop kunnen wachten: het verschijnen van een volledig digitaal geldsysteem, waar geen munt aan te pas komt. Dat er geen munten aan te pas komen, is ook voor het huidige betalingssysteem niet vreemd. Je kunt je salaris of andere arbeidsbeloning digitaal laten vergoeden. Vervolgens kun je alle betalingen digitaal verrichten. Misschien dat de aankoop van twee sinaasappels op de markt graag cash verrekend wordt, maar ook veel marktlieden hebben pinpasbetaling mogelijk gemaakt. Kortom, vrijwel het gehele betalingscircuit is digitaal geregeld.

Waarin verschilt de furore makende bitcoin dan van de reguliere valuta? Ze verschilt erin dat er geen werkelijke munt tegenover staat. De naam bitcoin mag je dan ook als een stukje ironie zien. Je kunt niet met een paar bitcoins in je portemonnee rondlopen, ook al heeft het product de naam coin in zich. Van elke andere valuta kun je wel met een munt of papiergeld rondlopen.

De wijze waarop bitcoins gefabriceerd worden, verschilt ook van die van normaal geld. Normaal geld wordt geslagen of gedrukt. Bitcoins worden gecreëerd via computerprogramma’s en het proces wordt mining genoemd. Met bijzondere computers kan mining gerealiseerd worden; dit houdt in dat betalingen met bitcoins gevalideerd (zijn ze geldig?) en vastgelegd worden (staan ze nu ook in ons bitcoin-kasboek, de blockchain in bitcoin-jargon?). De wijze waarop dit gebeurt, is buitengewoon gecompliceerd en kan vergeleken worden met het gebruik van zogenaamde privé- en openbare sleutels (codes). Vergelijk het simpelweg maar met de wijze waarop digitale banktransacties plaatsvinden. Ook al heeft iemand jouw bankpas, zonder je pincode (privé) kan die persoon weinig met je geld uitspoken. De makers van het bitcoin-protocol hebben nu de aardigheid bedacht dat  degenen die hun computer aan laten staan om betalingen te valideren en vast te leggen (de miners), hiervoor een beloning krijgen. Als je je computer inzet voor mining, maak je kans op een beloning en degene die als eerste met zijn computer of mining-hardware een telkens ingewikkelder wordende rekensom oplost, wordt beloond met 25 bitcoins.

Uitgedaagd? Zie bitcoinspot.nl voor meer informatie.